Att rensa i röran är kanske något vi först och främst förknippar med hemmet. Det är här vi fantiserar om en perfekt kombination av zen och aktiviteter. Marie Kondo är en av alla städgurus som fått åtminstone en del av sin omvärld att kritiskt granska allt som gömmer sig i skåp och lådor. Genom att plocka bort kan vi ge plats för mer uppskattning för det vi har och kanske till och med plats för helt nya val i livet. The Life-Changing Magic of Tidying helt enkelt.
Men hemmet är inte den enda platsen där saker och ting kan ackumuleras på ett ohållbart sätt. Lådor, hyllor och skåp på arbetsplatser kan också vara fyllda till bristningsgränsen. För att inte tala om det digitala arbetsrummet, där förvaringsutrymmet är än mer gränslöst än det fysiska rummet. Upplagt för hamstrande av dokument som kan vara bra att ha någon dag.
Som tur är finns det inte några hinder för att rensa i din egen röra på jobbet. Och som av en händelse har Marie Kondo tillsammans med organisationspsykologen Scott Sonenshein skrivit boken Joy at Work - organzing your professional life som kan fungera som din guide på din städexpedition.
Att skapa en ordnad omgivning handlar alltid om något mer än att det är viktigt med ordning och reda för sakens skull. Osorterade pappershögar, föråldrad litteratur och gammalt kontorsmaterial kan störa arbetsron mer än vi tror. Kondo och Sonenshein hänvisar till studier som visar att röriga utrymmen kan påverka dig negativt på flera olika sätt. Förutom att sänka produktivitet och motivation riskerar du att få höjda nivåer av kortisol, ett stresshormon, vilket i sin tur kan leda till försämrad fysisk hälsa. Och är du omgiven av för många saker belastas din hjärna med för många intryck och din beslutsförmåga försvagas.
Förutom att få ordning på dina böcker och papper på kontoret, uppmanar Kondo och Sonenshein dig att gå igenom:
- ditt digitala utrymme: rensa mappar, skrivbord, inkorg och appar.
- din tid: analysera vad ditt grundläggande arbete är, städa bort multitasking och aktiviteter som avbryter dig.
- dina beslut: vilka uppgifter behöver din tid och kraft, vad kan du prioritera bort?
- dina nätverk: vilka relationer är viktiga att upprätthålla?
- dina möten: hur ser det ideala mötet ut och vilka möten är nödvändiga?
- dina arbetsgrupper: vilka är arbetsgruppernas uppgifter, hur fungerar arbetsgrupperna?
Mitt i den här städivern kan jag inte låta bli att tänka på frågan som Albert Einstein ska ha ställt:
Om ett rörigt skrivbord är ett tecken på ett rörigt sinne, vad tyder då ett tomt skrivbord på?
En närstående till mig hade citatet i form av en serieteckning uppnålad på anslagstavlan i sitt arbetsrum. Jag behöver kanske inte påpeka att skrivbordet under anslagstavlan var alla minimalisters och aspirerande minimalisters mardröm. I mitt googlande för att hitta korrekt lydelse på citatet snubblar jag över en undersökning som rör till mitt sinne. Det finns tydligen en funktion med röriga skrivbord.
Psykologen och beteendeekonomen Kathleen D. Vohs publicerade år 2013 tillsammans med två andra forskare, en studie som visar att fysisk ordning leder till hälsosamma val, generositet och beaktande av tradition och konvention, medan oordning leder till kreativitet. Kreativitet är inte fy skam det heller. Studien uppmanar oss till en mer nyanserad bild av hur den fysiska omgivningen påverkar oss och visar att även oordning har sin funktion och sina fördelar.
Jag skulle inte gå så långt som att uppmana dig att ha röriga utrymmen för att maximera din egen kreativitet. Att sänka halterna av stresshormon och minska de dagliga intrycken kan också vara avgörande för att hänga med i det långa loppet. Men precis som var sak har sin plats, har varje aktivitet sin rätta plats. Nästa gång du ska vara kreativ behöver du kanske lämna ditt välstädade kontor och ge dig ut på jakt efter en mer utmanande snårskog för att bryta dig loss från traditionerna och komma på de mer oväntade idéerna.