Städa dig till välmående

varför ordning och reda är mer effektivt än nyårslöften

· Boktips,Välmående,Ordning och reda,Hjärnan,Minimalism

New year, new me! Efter att julstressen lagt sig, paketen är öppnade och matresterna undansatta är det befriande att börja planera året som kommer. Den där sista veckan på året brukar det kommande tolvslaget få något nästan magiskt över sig. Tanken på att nästa år kan vara början på något helt nytt är pirrande. Bara jag får skriva ett nytt årtal kommer jag att _______________________. Fyll i med valfritt löfte.

Så här över tjugo dagar in på det nya året kan vi väl konstatera att före och efter är ganska samma. Den entusiasm man känner under högljudda raketer och klirrande skålar har en tendens att mattas av ganska snabbt. Magin uteblir och trots new year är det same me som stiger upp morgon efter morgon. 

Att lova sig själv att bli en annan (bättre) människa bara för att kalendern säger att det är ett nytt år, är svårt. Nya vanor kräver planering, förberedelser och rätt motivation. Du behöver känna dig själv, veta dina styrkor och svagheter och vara villig att göra uppoffringar. Svettigt värre med andra ord att börja kontrollera sitt beteende och sina tankar och föra sig själv i en annan riktning.

Men det finns andra strategier. Du kan börja blicka utåt istället för inåt, till exempel genom att betrakta alla de föremål ditt hem fylls av. Det finns uppgifter som gör gällande att ett amerikanskt hushåll i genomsnitt har 300 000 saker medan ett hushåll i Europa har cirka 10 000 föremål. Det verkar dock som ingen av uppgifterna går att verifiera, jag antar att vi alla har bättre saker att göra än att räkna våra ägodelar. Däremot, att sätta tid på att rensa och organisera inventarierna i ditt hem, kan öka ditt välmående. 

Psykologen Ethan Kross beskriver i boken Tjatter - hur du övervinner oro och ältande (2021) hur vi genom att skapa ordning i vår yttre miljö också kan påverka vad som händer i våra huvuden. En ordnad omgivning ger dig en känsla av upplevd kontroll, det vill säga en känsla av att du kan påverka din omvärld som du vill.  En högre grad av upplevd kontroll kan kopplas till både psykisk och fysisk hälsa, bättre skol- och jobbprestationer och mer tillfredsställande relationer. Genom att tro att omvärlden är en ordnad plats, är du också mer benägen att tro att dina handlingar får avsedd effekt. Så om du blickar ut över en ordnad fysisk miljö, lurar du med andra ord din hjärna till att tro att livet i stort också är mer lättnavigerat och förutsägbart. 

Kross konstaterar i anslutning till ovanstående resonemang att det inte är konstigt att Marie Kondo fått ett så stort genomslag. Marie Kondo har blivit synonym med ett välorganiserat hem, och titeln på Kondos bok från år 2014 Konsten att städa - förändra ditt liv med ett organiserat hem antyder också att det finns en djupare mening med ett städat hem än ren och skär ordning. Hennes filosofi är att ett välordnat hem ger en positiv effekt också vad gäller bland annat karriär och relationer. 

Så varför inte kavla upp ärmarna och börja arbeta dig igenom de olika kategorierna av ägodelar: kläder; böcker; papper; komono (diverse) samt sentimentalt. För varje kategori samlar du alla föremål i en och samma hög, oberoende om de i vanliga fall förvaras i flera olika rum. Sedan är det bara att gå igenom sak för sak. Fokusera mer på vad du vill ha kvar, än vad du vill göra dig av med. Marie Kondo menar att varje föremål du behåller ska, när du håller det i din hand, ge dig en fysisk förnimbar stöt av lycka. 

Glöm alltså de där champagnespetsade nyårslöftena, det är mer troligt att det är i städningen som du hittar den där riktiga magin. Och om magin uteblir har du genom att minska antalet ägodelar åtminstone skapat mer tid som du kan ägna åt något annat än förvaltande av lösöre.