År 2012 planerade staden New York att utöka antalet taxilicenser med 2 000 stycken, vilket i praktiken skulle innebära 2 000 fler kännspaka gula bilar cirkulerandes på stadens gator. Vid den här tidpunkten gjordes ungefär 500 000 taxiresor dagligen i New York, men efterfrågan var större än utbudet. Och när efterfrågan är stor behöver utbudet utökas. Åtminstone de gånger målsättningen är mer taxiresor åt folket.
Och det låter logiskt. Om de taxibilar som finns inte mäktar med att verkställa alla potentiella körningar behöver antalet bilar utökas. Eller?
Många gånger är det så enkelt. Är maten för smaklös, tillsätt salt. Har du kallt, sätt på dig en extra tröja. Är ljudet för lågt, höj volymen. Och den här instinkten, att addition är svaret på ekvationen som ska lösas, tillämpar vi gärna också på mer komplexa omständigheter. Komplexa i den betydelsen att det vi vill ändra på är sammankopplat med andra faktorer som kanske inte är så uppenbara vid första anblicken, faktorer som både påverkar och påverkas av eventuella justeringar i någon ända.
Och lika lite som en människa är en ö, är taxibilar frikopplade från övriga transportsystem och fysisk infrastruktur. Charles Komanoff, ekonom, miljöaktivist och transportanalytiker kunde genom att samköra en stor mängd data om alla transporter i New York visa att fler taxibilar skulle ge ett helt annat resultat än det som stadens politiker avsåg. Genom simuleringar av trafiken kom Komanoff fram till att fler bilar i rullning, skulle sakta ner trafiken med tolv procent. Det skulle inte bara öka väntetiden för en taxi, utan även påverka tidsåtgången för bussar, budbilar och privata körningar. Att tid är pengar för många vet vi, och priset för en mer långsam trafik i staden som aldrig sover skulle enligt Komanoff landa på 500 miljoner dollar per år.
Så nej, i fallet med taxibilarna och på basen av tillgänglig data, höll inte den enkla logiken ju fler desto bättre. Frågan om utökat antal taxilicenser hamnade till slut i domstol, inte på grund av Komanoffs analys, utan för att ägarna av taxilicenser inte var intresserade av ett utökat utbud av deras handelsvara. New Yorks system med taxilicenser har sedermera utvecklats till en helt egen historia, som förhoppningsvis får ett lyckligt slut.
The more the merrier är kanske en regel som helt enkelt även i fortsättningen bäst tillämpas när det handlar om att välkomna gäster till en fest. Och vad passar väl bättre i rådande juletid ✨.
Huvudsaklig källa: Podcasten All Things Considered (31.7.2012) Does New York City Need More Taxis?